De vakbonden zijn verbaasd dat Achmea nu pas ingrijpt door vierduizend werknemers de komende drie jaar te ontslaan vanwege de digitalisering.

"Hoewel de digitalisering al jaren aan de gang is, hakt het bedrijf pas nu de knoop door en gaat in relatief korte tijd fors krimpen. De medewerkers dreigen hier nu de dupe van te worden", laat vakbond CNV in een reactie op het massaontslag woensdag weten.

Vakbond FNV Finance acht de kans klein dat er bij de reorganisatie veel mensen intern herplaatst kunnen worden. 

''Gezien de weg die Achmea inslaat en de krimp in de financiële sector is de kans op interne herplaatsing gering. FNV Finance blijft met kritische blik de invulling en uitwerking van de aangekondigde banenreductie volgen'', zegt Karin Heynsdijk, bestuurder bij de vakbond. Volgens haar verdwijnen de banen ''in heel de organisatie, op alle functieniveaus''.

Volgens bestuursvoorzitter Willem van Duin is het massaontslag nodig "om de marktleiderspositie te kunnen behouden." De ontslagen raken de gehele organiosatie, ook bij het ondersteunend personeel, laat Van Duin weten tegenover Een Vandaag.

Van Duin verwacht dat medewerkers die hun baan verliezen, spoedig een andere werkgever vinden. "Er werken hier goed opgeleide mensen, dus ik ben er van overtuigd dat die ook buiten Achmea een goede werkplek vinden", aldus Van Duin. 

Bekijk een toelichting van Van Duin:

Sociaal plan

Vakorganisatie De Unie pleit er voor dat het sociaal plan van Achmea langer geldig is dan de eerste helft van 2014. Ook medewerkers die na 30 juni 2014 bij Achmea weg moeten, moeten op het plan kunnen terugvallen.

De vakbond voor middelbaar en hoger personeel is ''onaangenaam verrast'' dat de verzekeraar niet ''op voorhand bereid is'' ervoor te zorgen dat dit plan ook geldt voor iedereen die na die datum boventallig is. Dat zegt bestuurder Inge de Vries van De Unie.

''Reden te meer voor Achmea om waar te maken dat zij de meest vertrouwde werkgever willen zijn. Dat hoort erbij als je de meest vertrouwde verzekeraar wilt zijn, dan verzeker je ook je eigen personeel tegen werkloosheid. Daarom vraagt De Unie aan Achmea om het huidige sociaal plan door te trekken'', aldus De Vries.

Profiel: Achmea | Grootscheepse reorganisaties op een rijtje