Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, schrapt circa 4000 banen. Hieronder volgt een profiel van het bedrijf.

Naam: Achmea

Organisatie: Achmea is niet beursgenoteerd. Meerderheidsaandeelhouder is de Vereniging Achmea met 65 procent van de aandelen. Iedereen die klant is bij een van de merken van Achmea is automatisch klantlid van de vereniging. De Rabobank is de andere grote aandeelhouder met 29 procent van de aandelen.

Hoofdkantoor: Zeist

Topman: Willem van Duin

Opgericht: 1811

Klanten: 8 miljoen. Naar eigen zeggen heeft ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens een verzekering bij een merk van Achmea.

Merken Achmea: Achmea biedt onder meer zorg-, schade- en levensverzekeringen via de merken Agis, Avero, Centraal beheer, FBTO, Interpolis, ZilverenKruis, Syntrus, Inshared, Staalbankiers, OZF, Prolife en het Woonfonds.

Werknemers: in totaal ongeveer 19.000, waarvan 17.000 in Nederland

Financiële gegevens: Achmea heeft in de eerste helft van dit jaar fors minder winst behaald, vooral door een daling van de premieomzet. De nettowinst kwam uit op 123 miljoen euro, een daling van 41 procent vergeleken met een jaar eerder.

De bruto premie-omzet viel in de eerste helft van het jaar 3 procent terug tot 17,6 miljard euro. Dat kwam onder meer doordat klanten vaker kiezen voor een verhoging van hun eigen risico en een verlaging van hun aanvullende dekking.