WENEN - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) gaat de reservecapaciteit opvoeren om de productie te kunnen verhogen wanneer dat nodig is. Dit kondigde OPEC-voorzitter Purnomo Yusgiantoro donderdag aan in Wenen.

De OPEC kan momenteel per dag 2,5 miljoen vaten (van 159 liter) meer produceren dan ze daadwerkelijk doet. Yusgiantoro verklaarde dat wordt gestreefd naar een reservecapaciteit van 3,5 miljoen vaten eind dit jaar.

Olieprijzen

Het oliekartel heeft op 1 juli al de productie verhoogd met 2 miljoen vaten per dag. In augustus komen daar nog eens 500.000 vaten bij. De olieprijzen bevinden zich desondanks nog steeds rond recordniveaus.

De OPEC, die goed is voor bijna 40 procent van de wereldproductie, komt 15 september in september weer bijeen in Wenen. Discussiepunt is dan onder meer de bandbreedte die de OPEC nastreeft voor de olieprijs. Die bandbreedte lijkt met 22 tot 28 dollar per vat niet erg realistisch meer. Een vat Brent-olie voor levering in september brengt momenteel meer dan 37 dollar op, terwijl lichtere Amerikaanse olie zelfs meer dan 40 dollar per vat kost.

Hoofdkwartier

Opmerkelijk is dat de OPEC ook gaat praten over de verhuizing van haar hoofdkwartier. Libanon heeft vorige maand Beirut kandidaat gesteld. De OPEC is sinds haar oprichting in de jaren zestig in Wenen gevestigd.