AMSTERDAM - De Europese Commissie heeft donderdag een inval gedaan op de kantoren van Euronext in Parijs, Amsterdam en Londen. "Deze inspectie betreft de tariefsverlagingen en acties met betrekking tot de handel in Nederlandse aandelen op Euronext", aldus het beursbedrijf.

De inval donderdag, waar onder meer de Amsterdamse beurs toe behoort, is gebeurd op eigen initiatief van de Europese Commissie. Met deze mededeling vrijdag maken de kartelbestrijders van de Commissie een einde aan speculaties dat de inval het gevolg is van een klacht van de beurs van Londen.

De fusiebeurs van Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon verlaagde eerder dit jaar zijn tarieven voor de handel in Nederlandse aandelen om beter te kunnen concurreren met de Britse beurs LSE en Deutsche Börse in Frankfurt.

LSE biedt beleggers sinds eind mei de mogelijkheid om in de vijftig belangrijkste fondsen op het Damrak te handelen. De beurs in Frankfurt daagde Euronext eind vorig jaar al uit door de belangrijkste aandelen uit Amsterdam aan te bieden.

Euronext zegt volledig mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie.