Ryanair spreekt de aantijgingen tegen dat jonge piloten geld betalen om bij de luchtvaartmaatschappij te mogen vliegen en zo werkervaring op te doen.

Volgens een woordvoerder van de Ierse prijsvechter gaat het om ''valse beschuldigingen'' en krijgen alle piloten salaris uitbetaald.

Pilotenvakbond VNV meldde dinsdagochtend dat jonge, werkloze piloten worden uitgebuit door prijsvechters Ryanair, Wizz Air en Lion Air. Zij zouden 30.00 tot 50.000 euro moeten betalen om vier tot zes maanden te mogen vliegen.

Door de opgedane ervaring zouden zij daarna iets aantrekkelijker zijn voor de arbeidsmarkt, maar bij de betrokken vliegmaatschappijen krijgen zij geen baan noch een financiële vergoeding voor hun werk.

Jaloezie

Ryanair suggereerde dinsdag dat VNV met de beschuldigingen komt uit jaloezie. De pilotenvakbond moet volgens de Ieren met ''KLM onderhandelen over salariskortingen en reorganisaties, terwijl de piloten van Ryanair mogen genieten van salarisverhogingen, goede roosters en baanzekerheid''.

Het gemiddelde salaris voor piloten bij Ryanair ligt op 130.000 euro per jaar. ''Geen van de Ryanairpiloten betaalt om te vliegen'', aldus de maatschappij.

VNV meldde juist dat zo'n 250 aspirant-piloten momenteel ervaring opdoen via een 'pay-to-fly'-programma, of dit al hebben gedaan. Het gaat volgens de vakbond om een 'wanhoopsdaad' van jonge mensen die na hun studie een torenhoge schuld hebben en niet aan de bak komen doordat ze te weinig vlieguren hebben gemaakt.