Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is niet bang dat de rente de komende jaren harder stijgt dan gepland, ook niet nu kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietrating van Nederland heeft verlaagd.

Dat heeft Dijsselbloem dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem zei op vragen van CDA-Kamerlid Eddy van Hijum dat de begroting is gebaseerd op een rentestand van gemiddeld 2,4 procent in 2014, oplopend naar 3,5 procent in 2017. "Dat is prudent ingecalculeerd. Ik ga er niet van uit dat de rente zo snel stijgt", zei Dijsselbloem. Nu betaalt Nederland 2,03 procent op langlopende leningen.

Van Hijum betoogde dat het kabinet te laconiek heeft gereageerd op de downgrade. Volgens hem dreigt zowel de staat als het bedrijfsleven veel meer geld kwijt te zijn aan rente. "Nederland maakt zijn solide reputatie niet langer waar en betaalt daarvoor nu de prijs", stelde Van Hijum.

Groeiverwachting

Dijsselbloem zei dat de rating van Nederland alleen door Standard & Poor's is verlaagd, en niet door de overige twee grote ratingbureaus. Hij wees er verder op dat S&P voorheen een hogere groeiverwachting voor Nederland had dan het kabinet zelf. De huidige verwachting is in lijn met wat het kabinet en het Centraal Planbureau verwachten, zei Dijsselbloem.