Het Franse mediaconcern Lagardère en de Duitse autofabrikant Daimler worden opgeroepen in een voorkenniszaak tegen EADS, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus.

Ook worden zeven (voormalige) bestuurders van EADS opgeroepen. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Parijs maandag bekend.

De zaak draait om vermeende voorkennis bij de handel in aandelen EADS in 2006, toen Lagardère en Daimler nog aandeelhouders waren van het lucht- en ruimtevaartconcern.

Beide bedrijven verkochten hun belangen van 7,5 procent in dat jaar. In de rechtszaak moet worden vastgesteld of de bedrijven en bestuurders hun aandelen EADS verkochten omdat zij wisten dat de bouw van de A380 superjumbo zes maanden vertraging opliep. De koers van EADS kelderde 26 procent na de bekendmaking van die vertraging.

De Franse toezichthouder op de financiële markten pleitte de betrokken bedrijven en de bestuurders van EADS in 2009 vrij van soortgelijke aantijgingen, maar het OM ging door met haar onderzoek naar de zaak.

EADS liet weten de aanklacht ongegrond te vinden en schaarde zich achter de (voormalige) bestuurders. Lagardère werd ''verrast'' door de stap naar de rechter en Daimler zei de aanklacht te bestuderen.