AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten is een onderzoek begonnen naar de aandelenleaseconstructie van Dexia-dochter Legio. Dat heeft een woordvoerder van de Autoriteit FM woensdag bevestigd. Ook soortgelijke constructies van andere aanbieders zullen worden onderzocht.
Autoriteit Financiële Markten
Legio

De beurstoezichthouder reageert met het onderzoek op enkele duizenden klachten die het kreeg toegestuurd naar aanleiding van het televisieprogramma Radar. Dat besteedde ruim twee weken geleden aandacht aan het Legio-product. Via de internetpagina van het programma konden gedupeerden een elektronische klachtenbrief naar Dexia, het moederbedrijf van Legio, versturen.

Duizenden mensen voelen zich bekocht. Ze leenden via Legio geld dat in aandelen is belegd, waarbij de koerswinsten onder meer de kosten van de lening moeten dekken. Door het slechte beursjaar raakten vorig jaar veel klanten echter in moeilijkheden, waarbij sommigen zelfs met een schuld bleven zitten.

Zorgplicht

Gedupeerden klagen vooral dat Legio de zorgplicht niet is nagekomen. Legio heeft nauwelijks ingeschat of de klanten het financiële risiso wel kunnen dragen, aldus de klagers. Ook zou bij afsluiting van de aandelenlease onvoldoende voorlichting zijn gegeven en zou Legio bij ongunstige koersen aandelen gekocht en verkocht hebben.

"We onderzoeken of aan de zorgplicht is voldaan", aldus de woordvoerder van de Autoriteit FM, die benadrukt dat ook de andere klachten worden bekeken. Een speciaal team gaat zich met de aandelenlease bezighouden. De toezichthouder doet in de regel geen mededelingen over lopende onderzoeken, maar ziet vanwege 'de maatschappelijke onrust' in dit geval af van de geheimhoudingsplicht.

De Consumentenbond en Radar laten advocaat W. Schonewille onderzoeken of de klachten tot een rechtszaak tegen Legio kunnen leiden. Volgens Schonewille zal zijn advies begin volgende week klaar zijn.

/ECONOMIEWeinig vertrouwen in succesvolle claim tegen Legio