De overheid ondersteunt samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en Israëlische bedrijven die actief zijn in de nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Dat schrijft NRC Handelsblad maandag. De steun is in strijd met het Nederlandse beleid.

Officieel ontmoedigt de staat Nederlandse bedrijven economische relaties te onderhouden met Israëlische bedrijven die opereren in nederzettingen in bezet gebied. In de praktijk ondersteunt de overheid die samenwerking volgens NRC echter wel.

Bedrijven kunnen via een koppelwebsite afspreken elkaar zondag te ontmoeten onder de paraplu van het eerste samenwerkingsforum dat Nederland met Israël organiseert.

NRC ontdekte echter dat een Israëlisch kassenbouwbedrijf dat zich op de koppelwebsite van de ambassade in Tel Aviv heeft ingeschreven gevestigd is in de nederzetting Ariël.

Promotie

Ook een ander bedrijf dat vanuit verschillende nederzettingen werkt krijgt promotie op de ambassadesite. De bedrijven zijn ook welkom bij werkgroepen en een netwerkreceptie die Nederland in Israël organiseert.

Het kabinet legt de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven. Deelnemers aan het forum worden door de overheid gewezen op het kabinetsbeleid, maar ze moeten zelf controleren of bedrijven actief zijn in Israëlische nederzettingen.

Bezoek

Premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) brengen vanaf zaterdag een bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden voor de start van de samenwerkingsfora. Er reist ook een handelsdelegatie mee met ongeveer zeventig Nederlandse bedrijven. 

D66 reageert ontstemd op het artikel. "Heel teleurstellend als dit klopt", twittert Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.