Het aantal Nederlanders met twee banen is in 2012 licht toegenomen tot 544.000. Zij werken gemiddeld twee uur per week meer dan degenen met een baan.

In 2012 nam het aantal Nederlanders met twee banen met twaalfduizend toe. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederlanders met een baan werkten in 2012 gemiddeld 34,1 uur per week. Personen met twee banen werkten gemiddeld 36,3 uur per week.

De werkweek voor mensen die zowel als werknemer als zelfstandige werken, is iets langer. Twee banen als werknemer levert een kortere werkweek op, namelijk 31,8 uur. Dat komt mede doordat veel jongeren twee banen in loondienst combineren en gemiddeld minder uren werken.

Jongeren hebben relatief vaak twee banen. Van de 15- tot 25-jarigen die minimaal twaalf uur per week werken, heeft ruim 12 procent twee banen. Dat percentage ligt bij andere leeftijdsgroepen tussen de 6 en ruim 7 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c) NU.nl/Jerry Vermanen

Sinds 2002 neemt het aantal personen met twee banen toe, met name tussen 2002 en 2008 was er sprake van een sterke toename. Relatief gezien is de sterkste toename bij degenen die naast een hoofdbaan als werknemer ook als zelfstandige werken.