De Zweedse autofabrikant Saab gaat maandag de productie in zijn fabriek in Trollhättan weer opstarten.

Het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), wil om te beginnen de productie van de Saab 9-3 sedan met benzinemotor hervatten. In een later stadium moet daar een elektrisch aangedreven variant van dit model bijkomen.

De 9-3 ging 11 jaar geleden al in productie, maar het model is volgens NEVS rigoureus aangepakt en gemoderniseerd, zowel van binnen als van buiten.

De onderneming kondigde in augustus aan dat er meer dan 330 medewerkers waren aangesteld om de productie in de fabriek, die al twee jaar stil lag, weer op te starten.

GM

NEVS, voor een belangrijk deel in handen van een Chinese groep investeerders, sloot overeenkomsten met ongeveer vierhonderd toeleveranciers om de nieuwe 93 te bouwen zonder onderdelen van General Motors (GM), de vroegere eigenaar van Saab.

GM kreeg in 1989 een belang in Saab van 50 procent. In 2000 namen de Amerikanen de Zweedse autofabrikant helemaal over. Saab kwam vervolgens gedurende een groot deel van 2010 en 2011 in handen van het Nederlandse Spyker, onder leiding van Victor Muller. Het ging uiteindelijk ten onder, maar kon een doorstart maken als onderdeel van NEVS.

Wanneer de nieuwe Saab 93, bestemd voor de Europese en Chinese markt, in de showroom staat is nog onbekend. Ook heeft NEVS niet aangegeven hoeveel ervan gemaakt gaan worden. ''We willen geen beloftes of voorspellingen doen die we niet kunnen waarmaken'', zegt een woordvoerder van het bedrijf.