De uitstoot van Europese personenauto's wordt verlaagd. De EU-lidstaten stemden vrijdag in met strengere CO2-normen voor nieuwe personenauto's. Dat maakte de voorzitter van de EU, Litouwen, bekend.

Nieuwe voertuigen mogen vanaf 2021 nog maar 3,9 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken ofwel 95 gram CO2-uitstoot per kilometer.

Nu ligt het verbruik van auto's hoger. In 2020 moet al 95 procent van alle nieuwe auto's deze nieuwe norm halen.

Duitsland blokkeerde lange tijd dit dossier. Het land wilde deze nieuwe normen met vier jaar vertragen.

Mansveld

De Nederlandse staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vindt de EU-afspraken teleurstellend . Ze had liever gezien dat de CO2-norm voor nieuwe personenauto's al in 2020 zou ingaan.

''Hoe eerder die verplichting ingaat, des beter dat is voor het milieu. Het scheelt de autorijder ook geld. Auto’s die minder CO2 uitstoten, zijn immers ook zuinigere auto’s'', liet Mansveld weten. Haar ambitie is om de CO2-norm voor nieuwe auto's verder aan te scherpen.

Eerder deze week kwamen onderhandelaars van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten dit compromis al overeen. Het Europees Parlement moet hier nog officieel mee instemmen, maar de verwachting is dat dit gebeurt.