AMSTERDAM - Handelshuis Van der Moolen wil zijn omzet een duw geven. Om dat te bereiken zoekt het Amsterdamse effectenhuis naar nieuwe overnamekandidaten. Dat heeft bestuursvoorzitter Fred Böttcher donderdag gezegd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Hij kijkt ook hoe bestaande onderdelen meer geld kunnen genereren.

De inkomsten van Van der Moolen daalden het afgelopen kwartaal met 35 procent tot 30,9 miljoen euro. De omzetdaling is te wijten aan de slappe handel op de effectenbeurzen. Op bijna alle beurzen waar de handelaren van Van der Moolen opereren, namen de omzetten in het tweede kwartaal af.

Dankzij een belastingmeevaller kwam de nettowinst van de effectenhandelaar uit op 7,7 miljoen euro. Zonder deze meevaller noteerde het bedrijf een winst van 4 miljoen euro. Dat is ruim tweevijfde minder dan in het voorgaande jaar en minder dan analisten hadden verwacht.

Topman Böttcher durft over nieuwe aankopen te spreken, omdat de financiële positie van zijn bedrijf er de afgelopen maanden op vooruit is gegaan. De kosten van de bedrijfsvoering zijn ten opzichte van een jaar geleden met eenderde afgenomen en Van der Moolen heeft miljoenen euro's schuld afgelost.

Het effectenhuis is de klap van een omvangrijke schikking op Wall Street te boven, aldus Böttcher. Van der Moolen schikte begin dit jaar een zaak over vermeende illegale handelspraktijken in de Verenigde Staten, waar het bedrijf de meeste inkomsten vandaan haalt. Daarvoor kwam de onderneming met bijna 60 miljoen euro over de brug.