VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra waarschuwt het kabinet over de groeiende hoeveelheid nieuwe regels, eisen en wetten voor de financiële sector.

Die leidt er volgens Zijlstra toe dat de kredietverlening door banken onder druk komt te staan en bedreigt daarmee ook de economische groei in Nederland.

Zijlstra geeft zijn waarschuwing vrijdag in een opinieartikel in NRC Handelsblad. Hij kiest daarmee grotendeels de kant van de Nederlandse banken, die eerder al hun ongenoegen uitten over de stroom aan regelgeving.

Regels komen er volop vanuit Brussel, maar het kabinet doet daar tot onvrede van Zijlstra vaak ''nog een schepje bovenop'' en voert Europese regels eerder of strenger in. Dat is niet verstandig, aldus Zijlstra.

''Steeds meer regels zijn niet de oplossing. Hoewel het in deze tijd niet populair is om te zeggen, geldt dat ook voor de financiële sector. De regelgeving zet de kredietverlening onder druk. Dit raakt ieder die een huis wil kopen, een studie wil volgen of een onderneming wil starten en zo ook de economische groei.''