Duizenden bankiers in Europa hebben een inkomen van meer dan 1 miljoen euro. Met name in Groot-Brittannië zijn er in de financiële wereld veel grootverdieners.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese banktoezichthouder EBA. De toezichthouder constateert ook dat bonussen die bankiers ontvingen in veel gevallen ruim boven de nieuwe Europese norm zitten die de EU dit najaar heeft ingesteld.

Van de in totaal ruim 3.500 bankiers die in Europa in 2012 meer dan 1 miljoen euro verdienden, bevonden zich ruim 2.700 in Groot-Brittannië.

Dat is een stijging van zo'n 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In Frankrijk ging het om 177 bankiers, een toename met 9 procent, en in Italië om 109 mensen, eveneens een flinke stijging.

In Spanje nam het aantal grootverdieners in de sector iets af, maar het gemiddelde salaris van grote bankiers lag daar wel weer veel hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.

Nederland

In Nederland verdienden vorig jaar 27 bankiers meer dan een miljoen euro. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese banktoezichthouder EBA die vrijdag bekend werden gemaakt. Samen schreven zij ruim 22,6 miljoen euro aan vaste beloningen en 17 miljoen aan bonussen bij. Daarbij kwam nog 11,6 miljoen aan uitgestelde variabele beloningen.

Het aantal 'grootverdieners' onder Nederlandse bankiers nam vorig jaar af ten opzichte van 2011. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet desgevraagd weten dat het aantal bankiers dat meer dan 1 miljoen euro verdient met 25 procent is gedaald. In 2011 waren het er nog 36. In 2010 ging het zelfs om 43 bankiers. Het gemiddelde salaris steeg in 2012 overigens wel licht ten opzichte van 2011.

In heel Europa kregen in 2012 ruim 3500 werknemers in de financiële sector een beloning van meer dan 1 miljoen euro. Van hen bevonden zich meer dan 2700 in Groot-Brittannië. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. In Frankrijk ging het om 177 bankiers (een toename met 9 procent) en in Italië om 109 mensen, eveneens een flinke stijging. In Duitsland waren er 212 financiële specialisten die boven de 1 miljoen euro verdienden.

Boven norm

De EBA constateerde ook dat de bonussen van bankiers in veel gevallen ruim boven de nieuwe Europese norm van maximaal één jaarsalaris zitten die de EU dit najaar heeft ingesteld. Daar is in Nederland geen sprake van. Hier liggen de bonussen gemiddeld op 76 procent van de vaste beloningen. Maar in onder meer Groot-Brittannië en Frankrijk lagen de variabele beloningen op 3 tot 4 keer de basisbeloning. In Duitsland was dat ruim 2 keer.

''Nederlandse banken lopen in Europa voorop wat betreft het beperken van de variabele beloning'', zegt een woordvoerder van de NVB. ''In het lijstje van de EBA liggen de bonussen in verhouding tot de salarissen alleen in Portugal lager dan in Nederland.''