Bij een zorgbureau uit Hengelo is mogelijk voor miljoenen euro's gefraudeerd met geld dat was bestemd voor het verlenen van zorg. 

De directeur van het zorgbureau is daarom deze week aangehouden, maakte het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekend. Hij had daar sinds 2009 de leiding. De fraude zou zo'n 2 miljoen euro bedragen.

Het bureau verleende huishoudelijke hulp, persoonlijke verzorging, verpleging en individuele en groepsbegeleiding in de omgeving van Almelo, Hengelo en Enschede. Het had ook vestigingen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Het OM vermoedt dat een groot aantal cliënten geen zorg heeft gehad door de fraude. Documenten zouden zijn vervalst om zo meer geld te krijgen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Declaraties

Het bureau heeft mogelijk meer zorg en andere (duurdere) zorg gedeclareerd dan de zorg die werd gegeven aan hun cliënten. Ook zou zorg dubbel zijn gedeclareerd.

Volgens het OM wierf het personeel mensen vanuit moskeeën, via advertenties en via mond-tot-mondreclame. Het ging vaak om mensen van Turkse afkomst die de taal niet machtig waren. Het bureau ging begin 2012 failliet, maar de directeur begon daarna een nieuwe zorgorganisatie.

Aangifte

Twee zorgverzekeraars deden aangifte, waarna het onderzoek werd begonnen. In maart 2012 werd het kantoor al eens doorzocht, waarbij administratie in beslag werd genomen.

De woning van de verdachte en een kluis bij de bank werden afgelopen zomer uitgekamd. Daarbij werd 174.000 euro contant geld in beslag genomen. Ook nam de politie sieraden, een auto en computers mee.