De werkloosheid in de eurozone is in oktober licht gedaald na correctie voor seizoensinvloeden, van 12,2 procent in september tot 12,1 procent. 

Dat maakte het Europese bureau voor de Statistiek Eurostat vrijdag bekend. In oktober 2012 zat 11,7 procent van de beroepsbevolking in de eurozone zonder werk.

Het aantal werklozen daalde in oktober met 61.000 ten opzichte van september tot een totaal van 19,3 miljoen. Het aantal personen zonder baan lag daarmee 615.000 hoger dan in oktober 2012.

De laagste werkloosheid werd gemeten in Oostenrijk (4,8 procent), gevolgd door Duitsland (5,2 procent) en Luxemburg (5,9 procent). In Griekenland (27,3 procent) en Spanje (26,7 procent) bleef de werkloosheid het hoogst.

Nederland kende na Cyprus en Griekenland de sterkste toename op jaarbasis, van 5,5 procent naar 7 procent.

Italië

In Italië steeg de werkloosheid naar recordhoogte. Ruim 1,9 miljoen werkloze Italianen hebben alle hoop verloren werk te vinden en zoeken daarom niet eens meer naar een baan. Dat is het hoogste aantal ooit geregistreerd, volgens het Italiaanse nationale bureau voor de statistiek.

In Italië was in oktober 12,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dit is het hoogste percentage sinds men is begonnen maandelijkse statistieken bij te houden, aldus persbureau ANSA. 

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Daan van Elk