De werkgevers in de schoonmaaksector hebben donderdag de cao-onderhandelingen met de vakbonden voor onbepaalde tijd opgeschort.

Onderhandelen heeft geen zin als de bonden geen gezamenlijk front willen vormen tegen kabinetsplannen om schoonmakers als ambtenaar in dienst te nemen, vindt Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsleven (OSB).

Volgens de werkgevers leiden de ''inbestedingsplannen'' van de overheid tot faillissementen van schoonmaakbedrijven en grotere werkloosheid.

OSB-voorzitter Hans Simons noemt het ''bizar'' dat de bonden niet samen met de werkgevers tegen de ''desastreuze'' plannen willen optrekken. Hij gaat half december zijn achterban raadplegen om te kijken hoe het verder moet.

Verbijsterd

Vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Schoonmaak zegt ''verbijsterd'' te zijn over de actie van de werkgevers. ''Het is uniek dat werkgevers kiezen voor arbeidsonrust. Het is een kamikaze-actie. Ze bevestigen hiermee waarom steeds meer opdrachtgevers overwegen de schoonmakers zelf in dienst te nemen. Wij hopen dat ze tot inkeer komen'', aldus de vakbondsbestuurder.