De verwachting van het kabinet dat ABN Amro bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting. 

Uiteindelijk kan de opbrengst zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost. Dat zei ABN Amro-topman Gerrit Zalm donderdag tegen BNR Nieuwsradio.

''De verkoop gaat in plakken. Daarbij is een opbrengst van 22 miljard euro niet volstrekt onmogelijk'', zei Zalm in een verwijzing naar het bedrag dat de overheid in ABN Amro heeft gestoken.

''De uiteindelijke opbrengst hangt af van de financiële ontwikkelingen en het beursklimaat. De waardering van banken is afgelopen jaar wel wat verbeterd. Wat het uiteindelijk wordt, zien we bij de beursgang.''

Bonus

Zalm vindt dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wetgeving over het maximaliseren van bonussen voor bankpersoneel Europees moet regelen en daar niet nationaal vanaf moet wijken "Het is niet goed om uit de pas te lopen met Europa", zegt Zalm.

In Europa is de maximale bonus 100 procent van het vaste loon, Dijsselbloem wil in Nederland het variabele loon op maximaal 20 procent zetten. "Als Dijsselbloem 100 procent te hoog vindt, dan moet hij zijn zaak bepleiten in Europa. Dat is de koninklijke weg", zegt Zalm.

"Wij kunnen er praktisch mee uit de voeten, maar principieel zeg ik dat we dit soort zaken Europees moeten regelen." Momenteel krijgt het bestuur van ABN Amro helemaal geen bonussen, omdat de bank in staatshanden is. 

Het andere uiterste, bonussen tot 300 procent van het vaste loon, is buitensporig vindt Zalm. "Zeker als dat gebaseerd is op de verkeerde doelstellingen zoals de nettowinst en niet bijvoorbeeld op klanttevredenheid."

Dat de discussie over bonussen wordt gevoerd is volgens Zalm een gegeven, maar of dat goed is vindt hij een andere vraag. "Ik wind me er in ieder geval niet over op", aldus Zalm.

Buffers

Zalm liet ook doorschemeren dat hij niet gecharmeerd is van de zogenoemde laverege ratio, een methode waarmee de bank een percentage eigen vermogen moet aanhouden ten opzichte van het totale uitstaande kapitaal. Dijsselbloem pleit voor een leverage ratio van 4 procent. 

"De leverage ratio houdt op geen enkele wijze rekening met het risicoprofiel van je leningen", zegt Zalm. Als voorbeeld noemt hij de Nederlandse hypotheken.

"Zelfs met de huizencrisis, waar we gelukkig vanaf lijken te komen, hebben we daarop slechts een verlies van 0,25 procent per jaar. Daar hoor je minder kapitaal voor aan te houden dan wanneer je een startup financiert met een lening, dat is veel riskanter. Het is echt een noodmaatregel", zegt Zalm.

Dat is anders gesteld met kapitaalbuffers volgens de zogenaamde core tier 1 ratio. Daarmee moet de bank eigen vermogen aanhouden ten opzichte van het risicodragend uitstaande kapitaal. De bank bepaalt daarbij zelf de hoogte van dat risico. "De differentiatie met het risico vind ik juist goed.", aldus Zalm.

Avontuur

In een interview met NU.nl gaf Zalm al eerder aan dat ABN Amro zich niet meer in avonturen gaat storten. "Als je van tweedehands producten je handel maakt, dan kun je van een koude kermis thuiskomen", zei Zalm.

"We nemen geen posities meer in waarmee we denken te weten hoe het gaat met de dollar en de rente in de toekomst. We willen weer bezig zijn met langdurige klantrelaties en transparante producten aanbieden", aldus de bestuursvoorzitter.