Paus Franciscus heeft zich woensdag kritisch uitgelaten over de enorme jeugdwerkloosheid in sommige Europese landen.

De kerkvorst deed in een interview met de Argentijnse televisie zijn beklag over het lot van veel jonge én oude Europeanen.

''We leven vandaag in een oneerlijk internationaal systeem waar 'Koning Geld' een centrale rol heeft'', waarschuwde Franciscus, die bepaald niet bekend staat als een overtuigd aanhanger van het kapitalisme.

De paus hekelde het feit dat sommige Europese landen een jeugdwerkloosheid hebben van 40 procent of hoger. ''Een hele generatie jongeren kent de waardigheid niet die je krijgt door te werken.''

Torenhoog

De jeugdwerkloos is in sommige Europese landen torenhoog. Zo zit in bijvoorbeeld Griekenland en Spanje meer dan de helft van de jongeren zonder baan. 

Volgens de paus zijn echter niet alleen jonge werkzoekenden de dupe. Oudere mensen zouden worden verwaarloosd als ze de leeftijd zijn gepasseerd waarop ze het meeste geld verdienen. Franciscus sprak over een ''wegwerpcultuur'' waarin jongeren en ouderen worden ''afgedankt''.

''Een volk dat niets geeft om jongeren of ouderen, heeft geen toekomst'', stelde de paus. ''Jongeren nemen de samenleving mee de toekomst in, terwijl de oudere generatie de maatschappij een geheugen en wijsheid geeft.''