NEW YORK - Koopjesjagers waren er maandag gretig bij om relatief goedkope aandelen in te slaan op Wall Street. De toonaangevende Dow Jonesindex klom volgens voorlopige cijfers met 2,43 procent (213,22 punten) tot 8991,28 punten. Schermenbeurs Nasdaq pakte 2,47 procent (33,67 punten) op 1394,68 punten.

Investeerders kijken volgens handelaren naar de positieve punten die de afgelopen weken naar voren zijn gekomen bij de resultaten van beursgenoteerde bedrijven en het macro-economische nieuws. De beleggers waren maandag voornamelijk op zoek naar relatief goedkope aandelen. Daarom deden vooral hightechfondsen het goed. Dat was voor een deel ingegeven door een opwaardering voor het Finse Nokia.

Ook van invloed op de hogere koersen was de Amerikaanse conjunctuurbarometer 'index of leading indicators', die in juli 0,4 procent gedaalde ten opzichte van de vorige maand. Analisten hadden rekening gehouden met een daling van 0,5 procent. Verder waren er opbeurende berichten, onder meer van speelgoedketen Toys 'R' Us dat minder verloor dan de verwachtingen van analisten aangaven.

Opvallend was de stijging van het mediabedrijf AOL Time Warner. De Amerikaanse toezichthouder heeft de financiële stukken over 2001 en deels over 2002 goedgekeurd. Het bedrijf had enkele omissies in de boekhouding ter waarde van 49 miljoen dollar. Het fonds klom ruim 6 procent.

De euro noteerde 0,9762 dollar tegen 0,9750 dollar aan het einde van de middag in Amsterdam. Dat maakt 1 dollar 1,0239 euro.