Binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) gaan stemmen op om banken opnieuw van langdurige goedkope kredieten te voorzien, met als voorwaarde dat het geld wordt gebruikt voor de kredietverlening aan bedrijven. 

Dat meldde de Duitse krant Süddeutsche Zeitung woensdag op basis van ingewijden.

Sommige centrale bankiers zouden de voorwaarde zien als een middel waarmee de ECB de Europese economie vooruit kan helpen.

De mogelijkheden daarvoor zijn schaars, nu de rentetarieven van de ECB al min of meer tot het nulpunt zijn gereduceerd. Het voorstel stuit volgens de krant echter ook op veel tegenstand van centrale bankiers die denken dat de ECB met dergelijke voorwaarden zijn boekje te buiten gaat.

Lengte

De lengte van de kredieten (LTRO) zou volgens de bronnen worden beperkt tot 9 of 12 maanden. Bij de twee voorgaande rondes, eind 2011 en begin 2012, werden nog leningen voor 3 jaar verstrekt.

Het geld dat daarmee gemoeid was (circa 1000 miljard euro) kwam echter maar in beperkte mate bij bedrijven en consumenten terecht. De middelen werden door banken voor een groot deel in hoogrenderende staatsobligaties geïnvesteerd.

Negatieve rente

Behalve aan de leningen met voorwaarden, wordt binnen het ECB-bestuur nog altijd gedacht over de mogelijkheid om de rente op de deposito's van banken bij de centrale bank verder te verlagen. Die rente staat al op 0 procent en zou daarmee dus negatief worden.

Dat betekent dat banken goeld toe zouden moeten betalen op het stallen van geld bij de ECB, in plaats van rente te ontvangen. Op die manier worden banken in sterkere landen mogelijk gestimuleerd banken in zwakkere eurolanden meer geld te lenen, die dat geld vervolgens ook weer zouden kunnen uitlenen.

Critici wijzen erop dat banken de kosten op hun deposito's ook kunnen doorberekenen aan klanten, waardoor kredieten juist duurder zouden worden.

Meer over de schuldencrisis in ons dossier