De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal voor het eerst sinds begin 2012 gegroeid. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De omzet steeg vorig kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op de exportmarkt nam de omzet met 3 procent toe, terwijl de binnenlandse opbrengsten stabiliseerden. De hogere omzet kwam mede doordat het derde kwartaal een werkdag meer telde dan vorig jaar.

Vooral de elektrotechnische- en machine-industrie deed het goed. De omzet in deze branche was bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. In de voedings- en genotmiddelindustrie steeg de omzet met bijna 9 procent. 

De aardolie-chemische, rubber- en kunststof zette daarentegen ruim 3 procent minder om.

Vorig kwartaal gingen 172 industriële bedrijven failliet. Dat was het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 2011. Industriële ondernemers verwachten volgend jaar 2 procent meer te investeren dan in 2013.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen