DEN HAAG - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Dexia Bank Nederland zes boetes opgelegd voor overtredingen bij het verkopen van aandelenleaseproducten. De bank maakte volgens de AFM onder meer gebruik van misleidende reclame en heeft onvoldoende informatie ingewonnen over de financiële draagkracht van klanten. Dat heeft de AFM donderdag bekendgemaakt.

De totale boete bedraagt 54.450 euro. Dexia krijgt naast boetes voor misleidende reclame en het verzaken van de zorgplicht ook geldstraffen voor onduidelijkheden in contracten over verplichtingen van klanten aan de bank en het ongevraagd telefonisch benaderen van potentiële klanten.

Bovendien voldeed de administratie van de bank op sommige punten niet en zijn aandelen van klanten niet tegen de juiste prijs verkocht, aldus de beurstoezichthouder.

Dexia bestrijdt onjuist te hebben gehandeld. De bank is het niet eens met de conclusies van de AFM. Dexia wijst erop dat de rechtbank in Amsterdam onlangs nog een advertentie voor de beleggingen in aandelenlease niet misleidend vond.

De boetes volgen op een kritisch rapport van de AFM, dat in oktober naar buiten kwam. De beurswaakhond constateerde toen al verscheidene overtredingen, maar noemde geen namen van banken of andere aanbieders van de aandelenleaseconstructies in verband met de geheimhoudingsplicht. De straffen voor Dexia zijn nu wel openbaar gemaakt.

Onervaren particulieren

Op het hoogtepunt van de markt hadden 700.000 mensen voor 6,5 miljard euro belegd met geleend geld. Volgens de AFM ging het voornamelijk om onervaren particulieren.

Door de dalende aandelenkoersen zijn veel van deze klanten in de financiële problemen geraakt. Enkele tienduizenden beleggers stapten collectief naar de rechter, omdat ze zich misleid voelen door de bank. Begin deze maand stelde de rechtbank in Amsterdam dat een advertentie voor een leaseproduct van Dexia niet misleidend was.

De AFM concludeert dat er wel sprake was van misleidende reclame op basis van twee brochures, waarin vooral koersgrafieken een verkeerd beeld geven. Ook taalgebruik in de folders is in enkele gevallen misleidend.

SP

SP-Kamerlid Kant noemt de boete die Dexia heeft gekregen, ,,een lachertje''. ,,Aan de advertentie die Dexia in de kranten heeft laten plaatsen, zijn ze meer kwijt.'' Kant vindt dat de AFM veel hogere boetes moet kunnen opleggen. Zij zal daar bij minister Zalm van Financiën op aandringen.