Minister Melanie Schultz van Infrastructuur moet gaan overleggen met haar Duitse collega's om hen af te brengen van het plan om tol te heffen op de Autobahn. Dat willen PvdA, CDA en SP.

''Ik ben hier ongelukkig mee", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. ''Dit is echt nadelig voor mensen aan de grens. De minister moet gaan overleggen met de Duitsers."

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe sprak van ''een duidelijke stap in de verkeerde richting''. ''Ik wil van Schultz weten wat ze hieraan gaat doen."

Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir is het voor Duitsland niet mogelijk om onderscheid te maken tussen Duits en buitenlands verkeer. ''Het zou goed zijn als Schultz uitlegt dat het juridisch niet kan. Als Duitsland niet voor rede vatbaar is, moet er groter geschut ingezet worden, zoals juridische maatregelen."

In de Tweede Kamer zijn er ook partijen die tol wel een goed idee vinden. ''Wij staan achter het principe van betalen voor gebruik'', aldus Stientje van Veldhoven van D66.''Misschien is het aanleiding om daar ook in Nederland nog eens naar te kijken.''

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren zit ook op die lijn. ''Het liefst zouden we dit in heel Europa zien. Dat leidt tot minder files en minder vervuiling. We steunen dus de uitwerking van de Duitse plannen hoewel die nu nog aan de grove kant zijn.''