De gezondheid van patiënten die in Amsterdam en omstreken acuut een ambulance nodig hebben, is in het geding. De grootste knelpunten zijn volgens het personeel te hoge werkdruk en slechte inzet van ambulances.

Ook gebrek aan goede samenwerking met huisartsen en gebrekkige samenwerking met de meldkamer vormen een groot probleem. Vakbond Abvakabo FNV spreekt na signalen van ambulancemedewerkers van een 'alarmfase'.

De vakbond laat ook weten dat het ambulancepersoneel geen vertrouwen meer heeft in de directie van Ambulance Amsterdam.

Een onderzoek onder personeel van Ambulance Amsterdam bracht aan het licht dat ruim 75 procent van de medewerkers ontevreden is over de kwaliteit van de ambulancezorg in de hoofdstad. Daarom trekt de vakbond dinsdag aan de bel over de grote zorgen en onrust die leven in de branche.

Privatisering

Volgens de vakbond spelen de problemen al langere tijd. Sinds de privatisering van de ambulancedienst, een jaar geleden, staat de kwaliteit onder druk. Abvakabo FNV kaartte de zorgen destijds aan bij het bestuur, maar dat leidde niet tot verbetering.

''Het gaat om een zeer ernstige situatie. Het personeel voelt zich niet serieus genomen. De eindverantwoordelijken moeten passende maatregelen nemen", benadrukt een vakbondsbestuurder. Of het personeel eist dat de directie opstapt, kan hij niet volmondig beamen, ''maar het is een teken aan de wand dat het personeel het vertrouwen opzegt''.

De directie van Ambulance Amsterdam was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.