De Belastingdienst krijgt de parkeergegevens van de klanten van het bedrijf SMS Parking niet. De rechter in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in een kort geding.

De rechter in Den Bosch heeft dat dinsdag bepaald in een kort geding dat de fiscus had aangespannen.

Klanten kunnen met de diensten van SMS Parking via hun mobieltje parkeergeld betalen.

De Belastingdienst eiste bij SMS Parking alle parkeergegevens op van alle gebruikers in 2012 om fraude door bijvoorbeeld leaserijders te kunnen ontdekken. 

''Het ongelimiteerde karakter van de gevraagde privacygevoelige informatie staat een toewijzing in de weg'', aldus de uitspraak dinsdag.

Te ver

De rechter zegt dat onvoldoende aannemelijk is dat de inbreuk op de privacy van alle gebruikers van SMS Parking evenredig is aan het nagestreefde doel.

De kortgedingrechter wil niet bepalen waar de grens precies ligt, maar zegt dat dit verzoek "in ieder geval" te ver gaat.

De Belastingdienst is het niet eens met de uitspraak en kondigde dinsdag direct hoger beroep aan. 

Yellowbrick

Concurrent Yellowbrick heeft aan de Belastingdienst wel alle gegevens over 2012 gegeven toen die werden gevraagd. 

Een woordvoerder van Yellowbrick zegt dat verschillende juristen unaniem adviseerden dat de Belastingdienst recht heeft op de informatie.

Nu de rechter anders oordeelt, wil Yellowbrick de gegevens terug van de Belastingdienst. Als er wordt gevraagd naar de informatie over 2013 zal Yellowbrick die niet geven, liet de zegsman weten.