Nederland gaat nauwer samenwerken op energiegebied met de Verenigde Arabische Emiraten. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft daar dinsdag afspraken over gemaakt met regeringsvertegenwoordigers van dat land.

Ook is een overeenkomst ondertekend om investeringen van bedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Nederland en Nederlandse bedrijven in de VAE beter te beschermen.

Daardoor hebben investeerders meer rechten bij een geschil met de overheid van het land waarin ze investeren, legt het ministerie van Economische Zaken uit.

Verder gaan Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hun expertise op het gebied van gas, duurzame energie en energiebesparing gebruiken om in te spelen op ontwikkelingen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

Energie

Het land heeft grote reserves ruwe olie en aardgas, maar wil zich meer richten op duurzame energie. Daarbij is afgesproken dat TNO en het VAE Petroleum Institute hun kennis van slimme technologieën bij het winnen van olie en gas gaan delen.

Met 28 Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen in zijn kielzog sloot Kamp een bezoek aan Qatar en Abu Dhabi af.

''De economie van de Verenigde Arabische Emiraten groeit jaarlijks met 4 procent; dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Door wederzijdse investeringen beter te beschermen maken we Nederland een interessant land voor bedrijven uit de VAE om te investeren. Dat levert inkomsten en banen op'', aldus Kamp.

De VAE is voor de Nederland de belangrijkste exportmarkt in het Midden-Oosten. In 2012 bedroeg de Nederlandse export ruim 3 miljard euro.