DEN HAAG - Studenten kunnen meer gaan betalen voor hunonderwijs. Hoger onderwijs levert hen genoeg op om na hun studiehun beurs terug te gaan betalen. Bovendien blijkt een student beterte studeren als hij zelf meer voor zijn opleiding moet betalen.

Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een drietalstudies die woensdag zijn verschenen. Een jaar hoger onderwijsblijkt 7 tot 9 procent meer loon voor afgestudeerden op te leveren.Een korte studiebeurs, vier jaar in plaats van vijf jaar, zetstudenten aan tot sneller studeren. Bovendien geven ze er mindersnel de brui aan.

Leenstelsel

Een goede manier om studenten meer te laten bijdragen aan hunonderwijs is volgens het CPB een sociaal leenstelsel. Dit betekentdat de studiebeurs een lening wordt, die de student na zijn studieterugbetaalt. Hoeveel een afgestudeerde aflost, hangt af van zijninkomen.

Dat een studie in het hoger onderwijs profijtelijk is, blijktuit een vergelijking van de inkomens van academici met eenvijfjarige studie en met een vierjarige studie. Een goedevergelijking was mogelijk omdat in 1982, met de invoering van dezogeheten Tweefasen Structuur, de studieduur van vijf naar vierjaar ging.

Rendement

In 1997 bleken afgestudeerden die voor 1982 aan hunstudie waren begonnen 7 tot 9 procent meer te verdienen datstudenten die onder de Tweefasen Structuur gingen studeren. Het CPBverwacht dat het rendement dat studenten uit hun opleiding halenalleen maar groter gaat worden.