De Zwitserse bevolking heeft zich zondag in een referendum uitgesproken tegen het verder aan banden leggen van directeurssalarissen. 

Voorlopige uitslagen, voornamelijk uit grotere steden, wijzen er op dat ruim 60 procent tegen het voorstel heeft gestemd.

Daarmee lijkt het voorstel in deze vorm van de baan. Het idee was dat het salaris van een bestuurder maximaal twaalf keer zo hoog mag zijn als dat van de minst verdienende werknemer.

De uitkomst is een opluchting voor het Zwitserse bedrijfsleven dat fel tegen het voorstel is. Volgens bedrijven is een salarisplafond slecht voor de investeringen en de economie. Ook de huidige regering sprak zich uit tegen het idee.

Brede verontwaardiging

Het voorstel werd geïntroduceerd door de Zwitserse Jonge Socialisten, die inspeelden op een brede verontwaardiging onder de bevolking over inkomensverschillen.

Eerder bleek dat sommige bestuurders tot wel tweehonderd keer meer verdienen dan hun werknemers. In veel gevallen gaat het om bestuurders van bedrijven die banen hebben moeten schrappen. In Zwitserland werken volgens onderzoeken zeker vijf van de twintig best betaalde bedrijfsbestuurders van Europa.

Niet bemoeien

De voorzitter van de Zwitserse werkgeversvereniging liet zondag weten dat ''het volk niet wil dat de overheid zich met de lonen gaat bemoeien''. Maar volgens de Jonge Socialisten hebben bedrijven de stemmers bang gemaakt en gaat de partij nu nieuwe manieren verzinnen om ''excessieve lonen'' tegen te gaan. 

Meerdere brancheverenigingen hadden gezegd dat bedrijven zich mogelijk uit Zwitserland zouden terugtrekken, als het voorstel zou worden aangenomen.

Weerzin

Eerder dit jaar stemden de Zwitsers al in met voorstellen waarmee bonussen en gouden handdrukken aan banden zijn gelegd.

De weerzin tegen exorbitante beloningen groeide de afgelopen jaren onder meer vanwege de hulp die de overheid in 2008 aan de bank UBS verleende.

Ook het voornemen van farmaceut Novartis om een scheidend bestuurder een bedrag van bijna 60 miljoen euro uit te betalen viel slecht. Die uitbetaling is uiteindelijk niet doorgegaan.