NEW YORK - Beleggers mogen zich binnenkort gaan bezighouden met de successen van Shrek, het onooglijke, maar zachtaardige monster dat furore maakt in de bioscopen. Dit is het gevolg van de beursgang die de Amerikaanse film- en televisieproductiemaatschappij DreamWorks woensdag heeft aangekondigd voor haar animatietak.

DreamWorks Animation produceerde onder meer populaire films als Shrek en Chicken Run. Shrek was een van de meestbezochte films in . Het vervolg is momenteel een groot succes op het filmdoek.

650 miljoen dollar

DreamWorks wil voor ongeveer 650 miljoen dollar aan aandelen gaan plaatsen op de beurs in New York, zo meldde de onderneming woensdag aan de beursautoriteit SEC.

De productiemaatschappij is in opgericht door regisseur Steven Spielberg, Disney-prominent Jeffrey Katzenberg en muziekproducent David Geffen. Het drietal voegde zich daarmee in een klap tussen de grote studio's in Hollywood.

Computerbedrijven

Met de beursgang speelt DreamWorks in op de grote vraag naar digitale technieken voor filmanimatie. Computerbedrijven als Hewlett-Packard spelen daarin een steeds belangrijkere rol.

Concurrent Pixar, die eigendom is van Apple-topman Steve Jobs, had vorig jaar met Finding Nemo een kaskraker in huis. Het amusementsconcern Walt Disney sluit steeds meer tekenstudio's om zich meer te kunnen concentreren op computeranimatie.