Het Nederlandse vissersschip Annelies Ilena is opgebracht door de Ierse marine, omdat het mogelijk de visserijregels heeft overtreden.

Ierse media meldden zaterdag dat de bemanning dode vissen terug gegooid zouden hebben. 

Het zou gaan om het teruggooien van vissen met een relatief lage waarde. Door dat te doen, stijgt de kwaliteit van de vangst en wordt daardoor de opbrengst verhoogd.

Tegelijkertijd zorgt het voor vissterfte en het teruggooien is volgens EU-wetgeving verboden.

Dertiende schip

Annelies Ilena is het dertiende schip dat dit jaar door Ierland is opgebracht vanwege een mogelijke overtreding van de visserijregels. Het is het grootste vaartuig dat ooit door de Ierse marine is opgebracht.

Met zijn 144 meter lengte is de Annelies Ilena de grootste vistrawler ter wereld. Het ligt inmiddels in de haven van Killybegs.

Exacte reden

Rederij Parlevliet en Van der Plas uit Valkenburg (ZH), de eigenaar van het schip, weet de exacte reden voor het opbrengen van de Annelies Ilena nog niet.

Dick Parlevliet laat zaterdag weten dat de Ierse autoriteiten hem daarover nog niet hebben ingelicht. Hij verwacht dat er maandag een hoorzitting is bij de rechtbank in de stad Donegal. Parlevliet zal daarbij aanwezig zijn.