AMSTERDAM - Onzekerheid over groeicijfers in de telecomhoek heeft woensdag op de Europese beurzen de gehele technologiesector onder druk gezet. In Japan zijn beleggers nerveus over de groeivooruitzichten van de mobiele telefonie. In de Verenigde Staten is er grote vrees voor een winstwaarschuwing van gigant Cisco, topleverancier aan de telecomindustrie. Dinsdag al daalde dit aandeel sterk in New York.


Bekijk video

Dat had in Europa directe gevolgen voor bijvoorbeeld concurrent Alcatel maar ook voor het aandeel van mobieltjesfabrikant Nokia. In Amsterdam leden in de AEX onder anderen Philips, CMG, Getronics en ASML mee. In de MidKap waren dat ASM International en Vodafone Libertel.

De AEX wist de verliezen in de loop van de ochtend weer enigszins binnen de perken te krijgen. Na een halve dag handel stond deze belangrijkste graadmeter op een verlies van 1,37 punten of 0,27 procent op 509,91 punten.

Philips leverde 2,4 procent in op 31,27 euro, Getronics 2 procent op 3,41, CMG bijna 2 procent op 3,97 en ASML 1,4 op 25,75 euro. Ook de van onder meer telecom afhankelijke halfgeleiderindustrie plukte dus de wrange vruchten. Aan de MidKap gold dat bijvoorbeeld voor ASM International dat 3 procent achteruit moest.

KPNQwest

Ook KPNQwest en effectenhuis Van der Moolen moesten flink terug. De Amerikaanse beurswaakhond SEC gromt naar KPN-partner Qwest. De boekhouding van het Amerikaanse bedrijf wordt grondig bestudeerd en volgens insiders is het niet onmogelijk dat de SEC ook de cijfers van de voorgaande jaren wil zien. Dat duwde het aandeel KPNQwest in Amsterdam met 2,5 procent omlaag naar 3,43 euro.

Van der Moolen werd afgerekend op de gehalveerde winst in het eerste kwartaal. Dat was wel te voorspellen want er zijn nauwelijks schommelingen op de effectenbeurzen waar de stemmingen over het algemeen nog altijd beneden peil zijn. En een effectenhuis profiteert als geen ander van een levendige handel. De vooruitzichten zijn bovendien niet gunstig en daardoor duikelde het aandeel met 9,5 procent naar 29,80 euro.

Vendex

Aan de MidKap stond ook Vendex op verlies. Beleggers beloonden het concern dinsdag nog voor de jaarcijfers. Een dag later realiseerden zij zich dat Vendex KBB veel en voor veel geld moet veranderen bij de weinig opzienbarende V&D-filialen. Vendex leverde procent in.

Op de overige beurzen in Europa hielden defensieve fondsen en banken de belangrijkste indices overeind. De FTSE-index in Londen stond rond het middaguur 0,25 procent hoger. De CAC-index in Parijs steeg 0,2 procent en voor de DAX-index op de beurs in Frankfurt was er zelfs een winst van 0,4 procent weggelegd.

De euro ging in de valutahandel van 0,8780 op dinsdag naar ,8810 dollar. In pond sterling kostte de euro 0,6130 pond tegen een slot van 0,6125 de dag ervoor.