BONN - De toezichthouder op de financiële sector in Duitsland onderzoekt de rol van de banken in de ondergang van het concern van mediamagnaat Leo Kirch. Een woordvoerder van de toezichthouder BAKred heeft dit woensdag bevestigd.

BAKred heeft consultants van Coopers & Lybrand ingeschakeld voor het onderzoek, dat inmiddels drie weken loopt. De eerste resultaten worden in mei verwacht.

Kirch ging begin deze week ten onder door een schuldenlast van tenminste 6,5 miljard euro. Voor dochteronderneming KirchMedia, waar de tv-zenders SAT.1 en ProSieben onder vallen, is uitstel van betaling aangevraagd. Voor de betaaltvdivisie wacht waarschijnlijk later deze week eenzelfde lot.

Landesbank

De rol van de banken stond al enige tijd ter discussie. Dit gold vooral voor de Bayerische Landesbank, die circa 1,9 miljard euro aan Kirch heeft geleend. Bondskanselier Gerhard Schröder haalde deze week fel uit naar de Beierse minister-president Edmund Stoiberen, tevens kandidaat voor het bondskanselierschap, die te weinig garanties zou hebben geregeld voor de kredietverlening. De deelstaat Beieren is grootaandeelhouder van de Bayerische Landesbank.

/ECONOMIEMediaconcern Kirch failliet (video)