
Draghi hamert op Europees perspectief
Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vrijdag tijdens een toespraak in Frankfurt.
Een Europese blik is ''niet het perspectief van idealisten'', benadrukte Draghi. ''In een sterk geïntegreerde muntunie is het het perspectief van realisten.''
De Italiaanse centralebankpresident wees daarbij onder meer op het monetaire beleid van de ECB, dat moet zorgen voor een stabiele prijsontwikkeling in de eurozone als geheel.
Gevolgen
''Binnen een muntunie zal monetair beleid altijd verschillende gevolgen hebben op verschillende plekken'', aldus Draghi. ''Maar het is essentieel om te begrijpen dat de ECB, gezien zijn mandaat, moet optreden voor de eurozone als geheel. Daarmee leveren we de beste bijdrage aan de welvaart van de hele Europese samenleving.''
De ECB verlaagde deze maand het belangrijkste rentetarief in de eurozone, omdat de inflatie in de eurozone veel lager is dan het door de centrale bank nagestreefde peil van circa 2 procent.
Unaniem
Dit besluit was niet unaniem en stuitte op tegenstand uit onder meer Duitsland en Nederland, waar de inflatie hoger is dan in bijvoorbeeld Spanje en Griekenland. Volgens Draghi treden de centrale bankiers in het ECB-bestuur echter niet op als Duitsers, Fransen of Italianen, maar ''als Europeanen die werken binnen een Europees mandaat''.
Draghi benadrukte nogmaals het belang van een Europese aanpak van de bankensector. Daarbij speelt het toezicht dat de ECB, na uitvoerig onderzoek van de banken, gaat voeren een grote rol.
Er is echter ook een zelfstandig Europees mechanisme nodig om het eventuele faillissement van een grote bank af te wikkelen, benadrukte hij. Duitsland heeft al diverse keren aangegeven geen voorstander te zijn van dit plan.
Spaarders
Draghi noemde de lage rente van 0,25 procent die de ECB hanteert, niet nadelig voor spaarders, maar moet juist voorkomen dat zij hun spaartegoeden verliezen. Bovendien is de spaarrente veel minder afhankelijk van het ECB-tarief dan velen denken, aldus de Italiaan.
"De rente is zo laag omdat de economie nog zwak is", meent Draghi. "Als we het rentetarief verhogen, zou dat de economie verder aantasten, waardoor mensen hun baan kwijtraken en hun spaargeld verliezen. Door de rente op een niveau te houden dat de economie op de been helpt, moet de rente voor spaarders in de toekomst juist stijgen."
Kritiek
Met zijn uitspraken reageert Draghi op de kritiek dat de uitermate lage ECB-rente van 0,25 procent ook de rente voor spaarders onderuit zou helpen, waardoor het opzij zetten van geld nauwelijks iets oplevert. Volgens de ECB-voorman is het echter vooral de rente op veilige, langdurige investeringen die van invloed is op de spaarrente.
Als voorbeeld van zo'n investering noemt Draghi de Duitse staatsobligatie, waarvan de rente lange tijd op een zeer laag niveau verkeert. "Sinds de crisis spelen grotere krachten een rol", aldus de bankpresident. "Wie denkt dat de rente voor spaarders alleen wordt bepaald door de ECB, heeft het verkeerd."
Veilig
Het Duitse schuldpapier fungeerde de afgelopen tijd als 'veilige haven' voor investeerders, die hun geld uit de zwakkere delen van de eurozone weghaalden.
Door de economie van de muntunie weer op gang te helpen, zijn dergelijke veilige beleggingen minder nodig, aldus Draghi. Daardoor moet de obligatierente - en daarmee de spaarrente - weer oplopen.