FNV Bouw heeft de bouwbedrijven Ballast Nedam en Strukton, die betrokken zijn bij de bouw van de A2-tunnel bij Maastricht, aansprakelijk gesteld voor het niet naleven van de cao en het uitbuiten van Poolse en Portugese werknemers. 

Dat heeft de vakbond vrijdag bekendgemaakt.

FNV houdt het consortium verantwoordelijk voor het niet-naleven van de cao door onderaannemer Rimec, en voor alle kosten die daaruit voortvloeien.

Het gaat in totaal om ruim 1 miljoen euro aan onterecht ingehouden vergoedingen voor huisvesting en transport. ''Dat bedrag kan nog verdubbelen omdat de cao niet is nageleefd'', aldus een woordvoerder van FNV.

Looninhouding

De buitenlandse werknemers van Rimec kregen volgens de vakbond bijna anderhalf jaar lang een onterechte looninhouding van 1000 euro per maand aan huisvestings- en reiskosten. Daarnaast zou er sprake zijn van onder meer fraude met sociale verzekeringen, belastingontduiking en het structureel overtreden van de arbeidstijdenwet.

''Het gaat om een doelbewuste oneerlijke constructie om de loonkosten van werknemers zo laag mogelijk te houden.'' De vakbond beschuldigt Ballast Nedam en Strukton verder van het traineren van het onderzoekstraject.

Onderzoek

Ballast Nedam wilde vrijdagochtend geen commentaar geven, in afwachting van de uitkomst van een onderzoek van een stuurgroep - bestaande uit onder meer een commissie van experts en de gemeente Maastricht - naar de vermeende misstanden met werknemers. Het betreffende rapport wordt later op de vrijdag gepubliceerd. Bij Strukton was niemand bereikbaar voor commentaar.