STOCKHOLM - Ericsson lijkt definitief uit de problemen te zijn. De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur presenteerde woensdag kwartaalresultaten die analistenverwachtingen veruit overtroffen.

Ericsson zegt te profiteren van kostenbesparingen, die de winstmarges sterk hebben opgevoerd, en een stijgende vraag naar telecomapparatuur. Na jaren van bezuinigingen durven de meeste telecombedrijven weer te investeren. Dat is bij Ericsson te zien aan de waarde van de geboekte orders, die momenteel groter is dan de omzet.

Het concern is bovendien optimistischer dan aartsrivaal Nokia over de wereldwijde vraag naar telecomnetwerken de rest van dit jaar. "Het vertrouwen is terug in de industrie. Netwerken voor snellere telecomdiensten, uitbreiding van gsm-capaciteit geven ons impulsen", aldus bestuursvoorzitter Carl-Henric Svanberg.

De nettowinst van Ericsson kwam in het tweede kwartaal uit op ,9 miljard kroon (643 miljoen euro) tegen een verlies van 2,7 miljard kroon in dezelfde periode in 2003. Voor belastingen verdiende het concern 7,8 miljard kroon, terwijl analisten maar op ,4 miljard kroon hadden gerekend.

De omzet nam 18 procent toe tot 32,6 miljard kroon (3,55 miljard kroon). De waarde van de geboekte orders steeg van 28,3 miljard tot ,1 miljard kroon (3,6 miljard euro).