ABN Amro begeeft zich niet meer in avonturen. Dat betekent onder andere dat er niet wordt gehandeld in tweedehands producten zoals leningen die worden doorverkocht.

Dat zegt Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, in een gesprek met NU.nl.

"Als je van tweedehands producten je handel maakt, dan kun je van een koude kermis thuiskomen", aldus Zalm.

Aan speculeren wordt ook niet meer gedaan. "We nemen geen posities meer in waarmee we denken te weten hoe het gaat met de dollar en de rente in de toekomst. We willen weer bezig zijn met langdurige klantrelaties en transparante producten aanbieden."

Visie

Die visie is in lijn met de kabinetsvisie over de Nederlandse bankensector. In augustus informeerde Jeroen Dijsselbloem (Financiën) per brief de Tweede Kamer dat Nederland volgens de regering een solide, integere en concurrerende bankensector nodig heeft.

Donderdag is Zalm in de Tweede Kamer samen met de bestuursvoorzitters van ING, Rabobank en SNS op uitnodiging van de vaste commissie voor Financiën om over die visie te komen praten

"Wij kunnen ons in grote lijnen vinden in de brief van de minister", zegt Zalm. "We moeten leren van de situatie waarin we terecht zijn gekomen. Dat betekent dat banken nu meer kapitaal en meer liquiditeit moeten aanhouden."

Conservatief

Bij zijn aantreden als bestuursvoorzitter van ABN Amro in 2009 gaf Zalm al te kennen dat hij op een conservatieve manier wil bankieren. Daarmee moet de klant weer centraal komen te staan. "Je wilt dat werknemers plezier hebben om de klant te bedienen. Daar gaat het om", zegt Zalm.

Medewerkers bij ABN Amro worden niet meer afgerekend op omzet. Samenwerking met collega's en klanttevredenheid zijn belangrijkere criteria. "Niemand wordt meer op omzet afgerekend."

Bonus

ABN Amro is nu nog geheel in staatshanden, waardoor er geen variabel loon van meer dan 20 procent van het vaste salaris mag worden uitgekeerd. Maar volgens Zalm zal dat beeld niet veel veranderen na de verwachte beursgang in 2015. 

Dat komt doordat er wetgeving in de maak is waarin hetzelfde bonusplafond wordt toegestaan voor personen die werken in de financiële sector. Werkgeversorganisaties lieten al weten hier niet blij mee te zijn, het zou de concurrentiepositie van Nederland verzwakken.

Uizondering

Zalm kan zich deels vinden in die kritiek. "Ik hoop dat de wetgeving het mogelijk maakt om voor bepaalde functies een uitzondering te maken zodat je bijvoorbeeld de beste deskundige op het gebied van fusies en overnames in huis kunt halen."

Hij benadrukt dat het slechts om een "handvol" mensen gaat die een uitzondering zouden moeten krijgen op het bonusbeleid. Ook moet er volgens hem rekening gehouden worden met werknemers van ABN Amro buiten Nederland. "In het buitenland werken ze nu eenmaal anders, ik hoop dat daar onderscheid in wordt gemaakt."

Groei

Onlangs kwam ABN Amro met een rapport waarin werd becijferd dat de Nederlandse economie volgend jaar met een half procent groeit. Zalm sluit zich daarbij aan maar gaat uit van een grotere groei.

"Je ziet aan de verkoopcijfers en de prijzen dat de huizenmarkt aan het herstellen is. Maar het wordt geen vetpot. Ik ben gematigd positief voor volgend jaar en denk dat de groei niet ver boven de 1,5 procent zal zitten", aldus Zalm.