Het Europees Parlement (EP) wil meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Beursgenoteerde ondernemingen in de EU zouden er voor moeten zorgen dat in 2020 40 procent van hun toezichthouders vrouw is.

Het EP in Straatsburg ging woensdag akkoord met een wetsvoorstel dat het glazen plafond moet doorbreken. Nu tellen de raden van bestuur van de grootste EU-bedrijven slechts 17 procent vrouwen.

De Europarlementariërs maken een uitzondering voor bedrijven tot 250 werknemers.

Het parlement zal met de EU-lidstaten een compromis moeten vinden. Nederland en andere landen willen geen Europese richtlijnen voor vrouwenquota.

Old boys

GroenLinks verwelkomt de uitslag van de stemming. De partij wil een einde aan de jaren 50-mentaliteit in de top van grote Europese bedrijven, zegt EP'er Marije Cornelissen in een verklaring: "Het is tijd voor transparante selectieprocedures in plaats van old-boys-networks."

Grote bedrijven zouden bij een selectieprocedure de voorkeur moeten geven aan een vrouw als de mannelijke kandidaten even geschikt blijken. Het EP wil ondernemingen straffen die daar geen zin in hebben.

Europese begroting

Het Europees Parlement heeft ook ingestemd met de Europese begroting voor volgend jaar. De Europese Unie kan volgend jaar 142 miljard euro uitgeven, dat is 6 procent lager dan dit jaar.

Dinsdag stemde het Parlement al in met de meerjarenbegroting voor de periode van 2014 tot en met 2020. Daarover is binnen de EU langdurig gesteggeld. Daarbij ging het onder meer om extra geld voor dit jaar. 

De lidstaten moesten geld bijpassen, omdat de Europese Commissie meer geld uitgaf dan gepland. Ook kwam er minder geld binnen, als gevolg van tegenvallende douaneinkomsten.

Straatsburg

Ook willen steeds meer Europarlementariërs af van hun vergaderplek Straatsburg. Zij willen het liefst alleen nog maar in Brussel bijeenkomen, en zo een einde maken aan het maandelijkse verhuiscircus. De parlementariërs riepen woensdag de EU-lidstaten op dat mogelijk te maken.

De afgevaardigden vinden dat zij zelf het recht moeten krijgen om te bepalen waar en hoe zij vergaderen. Nu is dat vastgelegd door de EU-lidstaten. Het EP wil dan ook dat de lidstaten het Europees Verdrag veranderen, zodat het EP het heft in eigen handen kan nemen.

De strijd rond de zetel Straatsburg duurt al jaren. Frankrijk en Luxemburg, waar een deel van de EP-administratie is gevestigd, verzetten tegen centralisatie in Brussel. Zij kunnen een verdragswijziging blokkeren.

Zie ook: Europees parlement wil financiële bijsluiter belegging