Consumenten zijn een stuk minder somber geworden in november. Voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 zijn Nederlanders gemiddeld positief over de toekomstige economische situatie.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Vergeleken met oktober steeg het consumentenvertrouwen met 9 punten naar een niveau van -18.

”Vooral over de toekomst zijn mensen fors positiever geworden”, legt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen uit. De verwachting voor de toekomst, een van de onderdelen van het consumentenvertrouwen, werd weer positief.

Klimaat

Het totale vertrouwen in het economische klimaat steeg afgelopen maand fors met 18 punten naar -16. “De ontwikkelingen zijn natuurlijk ook beter. De economische krimp neemt af en de werkloosheid stijgt minder snel.”

In oktober steeg het consumentenvertrouwen ook al sterk met 6 punten naar -27, waarmee het vertrouwen in twee maanden met 15 punten is gestegen.  Volgens Van Mulligen komt een dergelijke stijging niet vaak voor. “Het heeft natuurlijk ook wel heel erg lang op een laag niveau gestaan.”

Economische groei

De econoom legt uit dat het consumentenvertrouwen vaak vooruit loopt op economische groei, “hoewel dit geen wet van Meden en Perzen is”.

De koopbereidheid nam minder toe van -23 naar -19. Consumenten waren minder negatief over de ontwikkeling van hun eigen financiële situatie, maar ze vonden de tijd wel minder gunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies, dan in oktober.

Beweeg de cursor over het diagram om de indexpunten te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Yarno Ritzen