WENEN - Iran en Libië hebben het oliekartel OPEC verzekerd dat zij de Irakese exportstop voor olie niet zullen volgen. Een functionaris van de OPEC, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen, verklaarde dit woensdag tegenover het Franse persbureau AFP. De secretaris-generaal van de OPEC, Ali Rodriguez, geeft later op de dag een persconferentie.

Op de oliemarkten bestond de vrees dat Iran en Libië wel wilden meedoen aan de actie van Irak. De Irakese leider Saddam Hussein besloot maandag tot de exportstop, die minimaal dertig dagen gaat duren, om te protesteren tegen de Israëlische oorlogshandelingen in de Palestijnse gebieden. De olieprijs steeg daardoor scherp, maar inmiddels zijn de oliemarkten alweer gekalmeerd.

Woensdagochtend kostte een vat Brent-olie 25,58 dollar, iets meer dan 25,49 dollar die dinsdag aan het eind van de handel werd betaald op de Londense termijnmarkten.

De oliehandel kreeg woensdag een stimulans door een rapport van het Internationale Energiebureau (IEA). Het rapport constateerde dat de vraag naar olie weer aan het stijgen is na drie kwartalen met een krimp. Het IEA heeft daarom de gemiddelde vraag voor 2002 verhoogd naar 440.000 vaten (van 159 liter) per dag tegen een eerdere verwachting van 420.000 vaten.

/NIEUWSIrak exporteert geen olie meer