Sipko Schat treedt per direct terug uit de raad van bestuur van de Rabobank, daarmee is hij in korte tijd het tweede bestuurslid dat opstapt. Schat was binnen de bank verantwoordelijk voor Libor. 

Dat meldt de bank maandag. 

Eerder vertrok bestuursvoorzitter Piet Moerland vanwege de betrokkenheid bij de Libor-fraude van de bank.

Schat vertrekt omdat is gebleken dat bij de aangesloten Rabobanken ''voor zijn aanblijven onvoldoende draagvlak bestaat''.

De raad van commissarissen sprak onlangs nog zijn vertrouwen uit in Schat, maar vond daarvoor geen steun bij de lokale kantoren van de bank.

Over een eventuele vertrekregeling zal gezien de gevoeligheid rond gouden handdrukken een ''onafhankelijke derde'' beslissen, aldus Rabobank.

President-commissaris Wout Dekker sprak van ''een moeilijk besluit voor alle partijen''. Volgens topman Rinus Minderhoud, de opvolger van Moerland, verliest de bank in Schat een internationaal topbankier ''die veel voor de Rabobank heeft betekend''.

Rabobank heeft geen plaatsvervanger aangewezen voor Schat en verwacht "op afzienbare termijn'' een opvolger te benoemen.

Libor

Schat was bij de Rabobank verantwoordelijk voor de afeling waarbinnen werd gesjoemeld met de Libor-rente, het percentage waartegen banken elkaar geld lenen. 

De Rabobank heeft voor deze fraude onlangs een boete moeten betalen van 774 miljoen euro. Toenmalig bestuursvoorzitter Piet Moerland stapte naar aanleiding van de Libor-affaire op.

Onrustig

Het is al langer onrustig binnen het bestuur van de Rabobank. In het voorjaar kwam naar buiten dat de verhouding tussen Moerland en financieel directeur Bert Bruggink ernstig bekoeld was. 

De aanleiding zou het ontslag zijn van bestuurslid Gerlinde Silvis eind januari. Moerland zou de andere bestuursleden niet hebben betrokken bij deze beslissing, iets waar Bruggink woedend over was.

Vier vragen over de Liborrente | 27 Rabobankiers onderzocht wegens Libor | Ceo Rabobank vertrekt vanwege Liborfraude