VOORBURG - Het omzetvolume van Nederlandse winkels is in februari met 1,2 procent gedaald in vergelijking met een jaar geleden. Ook in januari daalde het aantal verkochte spullen, toen met 0,2 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (
CBS

Winkelen is in februari flink duurder geworden. De prijzen in de detailhandel stegen met 5,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De hogere prijzen leverden de winkeliers bijna procent meer omzet op, zo becijferde het CBS woensdag.

De totale omzet van de Nederlandse detailhandel kwam in februari uit op 5,5 miljard euro. Dat is gemiddeld 813 euro per gezin. Daarvan is 40 procent uitgegeven aan voedingsmiddelen.

Van de omzet in voedingsmiddelen eisen supermarkten een steeds groter deel op. In februari zetten supermarkten (in geld uitgedrukt) 6,4 procent meer om, terwijl speciaalzaken als slagers en groentenwinkels in februari 0,6 procent minder omzet draaiden. Daarmee zet de trend van 2001 door. Vorig jaar bedroeg de omzetstijging over 12 maanden 7,4 procent voor de supermarkten, terwijl de speciaalzaken met 2,8 procent meer genoegen moesten nemen.

De winkels die geen voedingsmiddelen verkopen boekten 3,3 procent meer omzet. Het volume in de non-food sector daalde met 0,9 procent, terwijl de prijzen met 4,2 procent stegen.

De diverse soorten winkels vertonen grote verschillen. Winkeliers in huishoudelijke artikelen zagen de omzet in geld dalen, terwijl de doe-het-zelfbranche bovengemiddeld meer omzette.