MOSKOU - Gerechtsdeurwaarders willen een belangrijk onderdeel van Yukos verkopen om geld te genereren voor het voldoen van de belastingschuld van het Russische olieconcern. Het gaat om Yuganskneftegaz, dat 60 procent van de productie van Yukos voor zijn rekening neemt. Analisten schatten de waarde op 11 miljard dollar.

De Russische justitie kondigde dinsdag aan dat Yuganskneftegaz eerst op waarde zal worden geschat voordat het in de verkoop gaat. Een "speciale organisatie" zal zich met het laatste belasten.

Yukos moet nog minstens 7 miljard dollar aan achterstallige belastingen betalen. De Russische belastingdienst heeft de afgelopen weken de druk om tot betaling over te gaan enorm opgevoerd. Bij de olieproducent is het een komen en gaan van gerechtsdeurwaarders.

Geschokt

Analisten reageerden dinsdag geschokt op het voornemen tot verkoop. "De deurwaarders hebben het hart van Yukos te pakken. Het lijkt erop dat een preventieve aanval is gelanceerd om de onderneming te vernietigen", aldus een analist van het effectenhuis UFG. De koers van het aandeel Yukos daalde dinsdag 9 procent door het nieuws.