De vertraagde economische groei is de belangrijkste reden voor de afgenomen personeelsbehoefte

VOORBURG - Het aantal openstaande vacatures loopt sterk terug. Eind vorig jaar waren dat er 164.000. Dat is 40.000 minder dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (
CBS

In het derde kwartaal van 2001 was het aantal vacatures voor het eerst in zeven jaar al gedaald ten opzichte van twaalf maanden daarvoor. Deze daling zette zich de drie maanden daarna sterker door.

In het vierde kwartaal van 2001 kwamen er 60.000 minder vacatures bij dan in dezelfde periode in 2000. Ook het aantal vervulde vacatures daalde, tot 200.000. Dat zijn er 33.000 minder dan het jaar ervoor.

De sterk vertraagde economische groei is de belangrijkste reden voor de afgenomen personeelsbehoefte. Het CBS noemt de arbeidsmarkt gezien de economische ontwikkelingen desondanks nog tamelijk rooskleurig.

Zakelijke dienstverlening

Vooral in de zakelijke dienstverlening liep het aantal vacatures terug. In de horeca, bij de financiële instellingen en in de niet-commerciële dienstverlening bleef het zo goed als gelijk.

De spanning op de arbeidsmarkt is ook afgenomen. Stonden er vorig jaar op duizend banen nog 22 vacatures open, een jaar eerder waren dat er zes meer. De branche die het moeilijkst aan nieuwe mensen kan komen, is nog altijd de bouwnijverheid.