AMSTERDAM - Wat te doen met een kas van meer dan 56.000 miljoen? Dat is de grote vraag die Microsoft-beleggers momenteel bezighoudt. Velen verwachten dat 's werelds grootste softwareproducent later deze week aankondigt dat een groot deel van zijn contanten naar de aandeelhouders gaat.

De grote Windows-schat, zo noemen sommigen al liefkozend de goudmijn die zich in het hoofdkantoor van Microsoft in Redmond/Seattle heeft opgehoopt. Voor het concern zelf is het geld inmiddels een groot hoofdpijndossier geworden, omdat de druk heel sterk is toegenomen om er iets zinnigs mee te doen. Een jaarlijkse rente van tegen de 2,5 miljard dollar is voor de financiële wereld niet interessant genoeg.

Vorig jaar leek Microsoft er wel een bedoeling mee te hebben toen het bedrijf kortstondig onderhandelde met het Duitse SAP over een fusie die zou neerkomen op een enorme greep in de kas door Microsoft. Beide partijen kwamen echter al snel tot de conclusie dat de mededingingsautoriteiten met dergelijke plannen nooit akkoord zouden gaan.

Te groot

Dit obstakel is er voor Microsoft nog steeds. Het concern is gewoonweg te groot om nog een miljardenovername te kunnen doen. Voor de kaspositie resten daarom twee opties: een superdividend voor de aandeelhouders of aandelen terugkopen.

Het uitsluitsel komt waarschijnlijk donderdagavond als Microsoft de resultaten over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar presenteert. Analisten verwachten dat de cijfers weinig verrassingen bevatten. Het gaat de softwareproducent voor de wind dankzij een sterke opleving van de pc-verkoop. In doorsnee wordt een winststijging van 26 procent verwacht op een 11,5 procent hogere omzet van 9 miljard dollar.

Mogelijk zal Microsoft zijn verwachtigen voor de rest van dit jaar nog wat verhogen aangezien elke verkochte bureaucomputer bijna automatisch een versie van het besturingssysteem Windows meelevert.

Microsoft is wat dat betreft zelfs een beetje saai, zo menen critici. Iets wat ook bestuursvoorzitter Steve Ballmer zorgen baart. In een opmerkelijke e-mail aan zijn 55.000 werknemers schreef hij onlangs bezorgd te zijn over 'grotebedrijvenziekten' die de softwaremaker bedreigen. Hij doelde daarbij op een stagnerende aandelenkoers en omzet.

'Niet opwindend genoeg'

De aandelenkoers van Microsoft bevindt zich nu niet ver boven het niveau van zes jaar geleden. Dat is een manco van vele softwarebedrijven. "De industrie is momenteel niet opwindend genoeg", meent analist Cor Wijtvliet van F. van Lanschot Bankiers.

"Echt fundamentele doorbraken ontbreken, zoals in de jaren negentig met ERP (software voor ondersteuning van de bedrijfsvoering). Daardoor is er voor bedrijven ook geen noodzaak om nieuwe software aan te schaffen. Er ligt genoeg op de plank. Wel kijkers, geen kopers is het algemene beeld."

Wijtvliet wijst erop dat de meeste softwarebedrijven nog steeds op hoge koers-winstverhoudingen worden verhandeld. Dat verklaart ook waarom Microsoft op de beurs nauwelijks vooruit is te branden, ondanks alle speculatie over grote terugkoopprogramma's en dividenduitkeringen. "De aandelen van softwarebedrijven zijn verhoudingsgewijs erg duur", verklaarde Wijtvliet.

Toch wil de analist het aandeel Microsoft nog wel aanbevelen bij zijn klanten. "Je moet nu niet gaan experimenteren. Kies voor een zekere degelijkheid en betrouwbaarheid en dan kom je toch bij de Microsofts en SAPs van deze wereld terecht."