Kroatië, dat sinds 1 juli bij de Europese Unie hoort, lapt nu al de begrotingsregels aan zijn laars. Zowel het begrotingstekort als de staatsschuld is te hoog.

De Europese Commissie wil daarom een procedure tegen Kroatië starten, werd vrijdag bekend. 

Eerder deze week werd bekend dat het Kroatische begrotingstekort dit jaar uitkomt op 5,5 procent. Ook de komende jaren zal het boven de drie procent blijven, stelt de commissie. Ook zal de staatsschuld over de Europese grens van zestig procent heengaan.

Kroatië krijgt daarom te maken met een zogeheten excessieftekortprocedure, waarbij het land extra door Brussel in de gaten wordt gehouden. 

Nederland 

Nederland zit al sinds 2009 in zo'n procedure. Ook volgend jaar wordt de drieprocentsnorm niet gehaald. Desondanks neemt de Europese Commissie genoegen met de bezuinigingen van zes miljard, bleek vrijdag.

Kroatië hoort niet bij de eurolanden, maar moet zich desondanks houden aan de begrotingsregels. Dat hangt samen met het begrotingspact, dat dit jaar van kracht werd. De meeste EU-landen hebben dit verdrag onderschreven, waarmee zij zich op het naleven van de begrotingsregels hebben vastgelegd.