Zolang er geen nieuwe regering zit in Duitsland, komt er geen besluit over de volgende stappen op weg naar een Europese bankenunie. 

Die verwachting uitte Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag. Het is nog maar de vraag of vrijdag tijdens een overleg over de unie voortgang wordt geboekt, zei hij.

Dijsselbloem is in Brussel voor een beraad met de Europese ministers van financiën en economische zaken. De bewindslieden spreken daar over het optuigen van een reddingsfonds voor banken.

Onder meer Duitsland is al langere tijd erg kritisch over een dergelijk vangnet voor banken in financiële nood.

Grootste

In zo'n fonds zou het land namelijk met afstand de grootste geldschieter worden. Duitsland voelt er echter weinig voor om een kleine tweehonderd miljard euro bij te dragen voor het opvangen van zwakke banken.

Het land wil eerst duidelijke regels opstellen voor banken die een bijdrage van het fonds willen. De nieuwe Duitse regering treedt mogelijk nog voor Kerst aan.

Ook tijdens de bijeenkomst van de Eurogroep op donderdag werd al kort gesproken over het tweede deel van de bankenunie. Het ging daarbij alleen om een korte bespreking van de laatste stand van zaken, zei Dijsselbloem daarover. De belangrijkste besprekingen vinden echter plaats in de bijeenkomst van vrijdag, zo stelde hij.

Toestemming

Een maand geleden gaf Brussel definitief toestemming voor de eerste stap van de bankenunie, een centraal geregeld toezichtsmechanisme op Europese banken. De waakhond, die is verbonden aan de Europese Centrale Bank, moet vanaf eind volgend jaar de 130 grootste banken gaan controleren.

Als laatste stap van de bankenunie moet het mogelijk worden om failliete banken Europees af te wikkelen. De Europese bankenunie moet zien te voorkomen dat grote banken omvallen, waardoor lidstaten in financiële problemen komen.

Onder meer Spanje, Ierland en Portugal kwamen de afgelopen jaren op dergelijke wijze in zwaar weer terecht.

Vijf vragen over de bankenunie | Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier