Veel chronisch zieken durven niet over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Bijna 80 procent van de chronisch zieken is nog nooit van verzekeraar gewisseld.

Onder verzekerden zonder chronische aandoening ligt dat percentage met 67 procent een stuk lager. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC).

Angst voor het mislopen van een aanvullende verzekering is voor bijna 21 procent van de chronisch zieken een reden om niet over te stappen.

Ze denken zich bij hun nieuwe zorgverzekeraar niet meer aanvullend te kunnen verzekeren. Dit gevoel geldt voor slechts 4,7 procent van de niet-chronisch zieken.

ZIC begrijpt die vrees, omdat verzekeraars aanvullende verzekeringen voor chronisch zieken mogen weigeren. "Het is schandalig dat verzekeraars mensen mogen afwijzen, gelukkig hanteren steeds minder verzekeraars een vorm van medische selectie waardoor een overstap steeds eenvoudiger wordt", schrijft het informatieplatform.

Bang voor problemen

Bijna 16 procent is bang voor problemen bij de overschrijving naar een andere verzekeraar. Overigens stapt ruim 30 procent niet over vanwege positieve ervaringen met de huidige verzekering.

Slechts 8,4 procent van de chronisch zieken heeft alleen een basisverzekering. Onder niet-chronisch zieken is dat percentage bijna twee keer zo groot.

Kritischer

Verder blijkt uit het onderzoek dat verzekerden met een chronische aandoening kritischer zijn over hun verzekeraar dan mensen zonder aandoening. Gemiddeld beoordelen zij de zorgverzekeraar met een 6,2. Andere ondervraagden geven een 6,8.

Chronisch zieken zijn vooral ontevredener over de keuzemogelijkheden van de aanvullende verzekeringen. Zij geven verzekeraars op dat punt een 7, anderen een 7,7.

Aan het onderzoek deden bijna 2.500 mensen mee, bijna duizend van hen zijn chronisch ziek.

Lees alles over zorgverzekeringen op NUgeld.nl