De Ierse regering zal geen gebruikmaken van een kredietlijn van zijn geldschieters als het land het noodprogramma van de EU, ECB en IMF verlaat.

Dat heeft de Ierse premier Enda Kenny donderdag gezegd in het parlement.

De trojka van EU, ECB en IMF keurde vorige week het laatste deel van het steunprogramma van in totaal 85 miljard euro voor Ierland goed, waardoor het land op koers ligt om aan het einde van dit jaar zich geheel los te maken van de noodsteun.

Ierland ziet nu af een eventuele kredietlijn van 10 miljard euro van de trojka die als voorzorgsmaatregel zou kunnen worden opgenomen.

Juiste besluit

Volgens Kenny is Ierland volgend jaar weer in staat om zichzelf gewoon op de kapitaalmarkten te financieren. ''Dit is de laatste in een reeks stappen waarbij Ierland terugkeert naar normale economische, budgettaire en financieringscondities. Dit is het juiste besluit voor Ierland'', aldus de premier.

Volgens IMF-directeur Christine Lagarde is Ierland uitstekend in staat om het steunprogramma achter zich te laten. ''Hoewel er onzekerheden blijven bestaan in Europa en in bredere zin in de wereldeconomie, heeft Ierland een sterke positie als het gaat om de rente op staatsleningen en een omvangrijke buffer van contante middelen.''

Weekers

Het is heel goed nieuws als Ierland en Spanje uit het Europese hulpprogramma kunnen stappen en geen nieuw reddingsprogramma nodig hebben. Dat stelde staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) donderdag in Brussel voor overleg met zijn collega's. Hij sprak over twee belangrijke mijlpalen die tijdens de vergadering worden verwacht.

''Ik verwacht vandaag grote stappen voorwaarts'', aldus Weekers. Ierland en Spanje hadden internationale bijstand nodig tijdens de financiële crisis de afgelopen jaren. Het ziet er naar uit dat beide landen ''schoon'' uit het noodprogramma kunnen stappen.

Spanje

De Ieren en Spanjaarden hebben een grote prestatie geleverd door met dat ene programma uiteindelijk toch uit die crisis te raken, benadrukte de bewindsman.

Voor de redding van Spaanse banken was sinds de zomer van 2012 100 miljard euro beschikbaar, maar Madrid vroeg ruim een jaar geleden bijna 40 miljard. Het geld dat niet nodig is gebleken, kan terug naar het Europese noodfonds.

Meer over de schuldencrisis in ons dossier